Bebossing is een van de meest effectieve oplossingen voor twee wereldwijde crises: klimaatverandering en het verlies van biodiversiteit. Het is een praktische, snelle, economische en doeltreffende methode om koolstof uit de atmosfeer te halen. Geen enkele andere voorgestelde aanpak biedt op korte termijn zo'n grote impact, terwijl het op de lange termijn koolstof blijft vastleggen. Daarnaast versterkt bebossing de biodiversiteit van veel verschillende soorten organismen en levert het tal van belangrijke ecosysteemdiensten.

Wie zijn we en wat doen we?


De Bomenbond is een landelijk samenwerkingsverband van organisaties, groepen en actievoerders die de bomen willen beschermen. De natuur in Nederland moet meer ruimte en respect krijgen. Ook de planten, bloemen, insecten en kleine dieren zijn belangrijk. De bomenbond strijdt voor een beter bomen en bosbeleid op landelijk, provinciaal en gemeenteniveau. Meer bomen laten groeien en zoveel mogelijk niet kappen is een belangrijk middel om de natuur te helpen het evenwicht te herstellen.

Bos & Klimaat


Hoewel er meerdere strategieën nodig zijn om mondiale milieucrises aan te pakken, is bosbouw een zeer goedkope optie om de koolstofvastlegging te vergroten, waarvoor geen extra land nodig is naast wat al bebost is en nieuwe bosgerelateerde banen en kansen biedt, samen met een breed scala aan kwantificeerbare ecosysteemdiensten, inclusief de menselijke gezondheid.


In vergelijking met bossen die zijn aangetast door grootschalige menselijke activiteiten, zijn intacte bossen vaak beter bestand tegen druk zoals brand en droogte en meestal minder toegankelijk voor houtkap en landbouwomschakeling. Het vermijden van de degradatie of het kappen van intacte bossen zal daarom een belangrijke bijdrage leveren aan het doel van de Overeenkomst van Parijs om de opwarming van de aarde te beperken tot ruim onder 2 ° C boven het pre-industriële niveau.


De Bomenbond & de Klimaatcoalitie


We zijn sinds 2020 trots deelnemer van de Klimaatcoalitie.

Samen staan we sterk voor jouw gezondheid, de natuur, het klimaat,

en daarmee ons aller toekomst!

 

Meer biodiversiteit & vitale bosbodem door 'niets doen'


Met financiële bijdragen van het Biodiversiteitsfonds van het Wereld Natuur Fonds en provincie Gelderland is onderzoek gedaan naar veertig jaar 'niets doen' als bosbeheer techniek waaruit blijkt dat moeder natuur veel beter af is zonder het Nederlandse houtkapbeleid. Nature Today publiceerde de voordelen. Lees verder >>>


De Levende Natuur, het vakblad voor Natuurbeheer Nederland stelde een samenvatting van de resultaten van het onderzoek op waarin o.a. te lezen is dat broedvogels van oude bossen 15 tot 40 procent meer voorkomen in onbeheerde bossen en er 7 tot 20x meer dood hout en bodemleven te vinden is. Lees verder >>>


Meer biodiversiteit en vitalere bosbodem door het achterwege laten van bosbeheer

Laat bomen groeien


Klimaatverandering en verlies van biodiversiteit worden algemeen erkend als de belangrijkste milieu-uitdagingen van onze tijd. Bossen leggen jaarlijks grote hoeveelheden kooldioxide (CO2) uit de atmosfeer vast en slaan koolstof gedurende lange tijd boven en onder de grond op. 


Ongerepte bossen - grotendeels vrij van menselijk ingrijpen, met uitzondering van in de eerste plaats paden en het verwijderen van gevaren - zijn de meest koolstofrijke en biodiverse terrestrische ecosystemen, met extra voordelen voor de samenleving en de economie. Lees verder >>>


bomenbond-biodiversiteit
bomenbond-biodiversiteit-bever-met-jong
bomenbond-gelderland-bos-wolfheze

Oude bomen vangen veel CO2


Bijna alle bomen groeien steeds harder naarmate ze ouder worden. Eén dikke, oude boom slaat in een jaar soms meer koolstof op dan een gemiddelde boom in zijn geheel bevat. De wetenschappers verzamelden metingen van meer dan een half miljoen bomen, 403 soorten uit alle tropische en gematigde gebieden. Metingen die soms teruggingen tot de jaren dertig. Hun werk was niet mogelijk geweest zonder de inzet van al die boswachters en vrijwilligers, schrijven een grote groep wetenschappers in tijdschrift Nature.


97 procent van de bomen wil van geen ophouden weten. Extremen zoals de sequoia in Californië, die wel honderd meter hoog wordt, waren bekend, maar doorgroeien blijkt in de hele wereld de norm te zijn. Sommige bomen komen wel 600 kilo per jaar aan.


De uitkomsten lijken in strijd met eerdere studies die vooral jonge bomen zagen groeien. Dat heeft te maken met de schaal waarop je de bomengroei bekijkt, leggen de onderzoekers uit. Sommige wetenschappers onderzochten de CO2-opname door bladeren; het blad van een jonge boom neemt meer CO2 op dan dat van een oudere boom, maar zo'n oude boom heeft veel meer bladeren. En wie de koolstofopname van een heel bos bestudeerde, zag dat een jong bos beter scoorde. Maar oude bossen tellen veel minder bomen, per boom doen de oudjes het veel beter. Lees verder >>>


Red het bos actie op het L1 Nieuws
Youtube video Red het Bos en stop de jacht op de Bomenbond
Youtube video Red het Bos via de Bomenbond
Youtube video Koolstofschuld Biomassaverbranding op de Bomenbond
Het beloofde bos video op de Bomenbond
Stop de Biomassalobby video - EDSP.TV
De Bomenbond

+31 (0) 6 2888 3999

BomenBond Facebook
BomenBond Instagram
BomenBond Linkedin
BomenBond Youtube
BomenBond X


EDSP TV verzorgt de nieuwsberichten op de website en de media-kanalen van de Bomenbond en is verantwoordelijk voor de (video) publicaties en het contact met de pers.